EILANDHOPPEN BIJ DE MONNIK

Voetballen op een Waddeneiland. Het kan. Sterker nog, op elk van de vier Friese eilanden is er minstens een voetbalclub te vinden. Voor uitspelende clubs is het een bijzondere ervaring. Vroeg opstaan, met de auto richting Harlingen of Lauwersoog, gemiddeld een uur op de boot, hopelijk niet ziek worden en vervolgens anderhalf uur zwoegen in de immer aanwezige wind. Kelderklasse zoals het ooit is bedoeld. Voetbal Friesland gaat de komende tijd op zoek naar de bijzondere verhalen achter deze eilandclubs. We trappen af met v.v. de Monnik, dat sinds 1933 haar wedstrijden speelt op Schiermonnikoog.


Schiermonnikoog kent 953 inwoners. Een groeigemeente, want het zijn er elf meer dan tien jaar geleden. Het eiland is geliefd bij Nederlanders. Gezinnen, maar ook studenten weten de weg naar ‘Schiebiza’ aardig te vinden. Schier is trendy en benamingen als ‘yuppenoord’ zijn steeds vaker hoorbaar. In andere woorden: Schiermonnikoog ligt goed in de markt.

Het strand behoort tot de breedste, maar volgens velen ook tot de mooiste van Europa. Er is een uitgebreid wandel- en fietsnetwerk dat bewoners en bezoekers van de vuurtoren naar Strandpaviljoen De Marlijn brengt en verder. Ook vogelaars zijn verliefd op het eiland. Op weg naar het warme zuiden is Schiermonnikoog namelijk een geliefde tussenstop voor de grutto, de regenwulp en de bonte strandloper.
In Schiermonnikoog, het enige dorp op Schiermonnikoog, vindt men op de kruising van Badweg en Duinpad een bordje met de woorden ‘Stadion de Monnik’. Dat schept verwachtingen. Enkele tientallen meters naar het oosten komt men inderdaad niet bedrogen uit. Het idyllische sportpark, met uitzicht op de vuurtoren en gelegen tussen de duinen, heeft de charme waar menig amateurclub uit de top van het Nederlandse amateurvoetbal jaloers op zou zijn. Het gekortwiekte gras is groener dan groen en deoverdekte, blauwrode tribune aan de lange zijde doet Engels aan.

Schiermonnikogers hebben gevoel voor droge humor. Langs de lijn steelt vooral cabaretier Bert Visscher de show. ‘Na tackle of misser, theater bij Visscher!’ Of wat te denken van de slogan van het bekende
advocatenduo Anker en Anker: ‘Leef niet als een monnik!’ De reactie van Theo Hiddema, de bekende strafpleiter en politicus, mag er ook zijn: ‘Hiddema advocaten, uw anker in de bajes.’                        Naast naamsbekendheid levert het de club jaarlijks een mooie som geld op.

Overigens komen de eilanders sinds 2018 uit in de reserveklasse. Noodgedwongen. De reden is eenvoudig. Toen de boottijden enkele jaren geleden met één uur naar achteren verschoven, was het voor het overgrote deel van de selectie, werkend in de horeca, niet meer mogelijk om op tijd te beginnen met hun werk. En de KNVB laat de voetbalclubs aan wal niet zomaar een uur eerder beginnen. Er zat dus niets anders voor v.v. de Monnik om in de reserveklasse verder te gaan. Het plezier in het voetbal werd ook hier al snel weer
gevonden. Niet alleen bij de eilanders, overigens. Sinds enkele jaren beschikt het vlaggenschip over drie spelers van het vasteland. Een unicum. Trainen doen zij in Groningen. Twee keer per maand maken zij de oversteek naar Schier.

De reden? V.v. de Monnik heeft uitstraling. De sprankelende tribune ligt er dankzij het vrijwilligerswerk van oud-bestuursleden het hele jaar piekfijn bij. Uitspelende clubs zien de wedstrijd tegen v.v. De Monnik als een uitje. Menig team maakt er zelfs een teamweekend van. De befaamde Tox Bar is daarin favoriet als het gaat om het groots vieren van de overwinning of het massaal wegdrinken van een nederlaag. The Knickerbockers, studentenclub uit Groningen, gaan zelfs jaarlijks naar Schiermonnikoog om hun nieuwe leden onder te dopen in een weekend vol voetbal, vertier en Tox Bar. Maar de reserveklasse heeft ook nadelen. Menig team belt op vrijdagavond af. Te weinig spelers. Tot grote frustratie van de eilanders. Ondertussen ligt het voetbal ook op Schiermonnikoog al een tijdje stil. Lange tijd bleef het er coronavrij en het eiland was zelfs de laatste plek in Nederland zonder besmettingen. Uiteindelijk gebeurde het onvermijdelijke. De populariteit van Schier werkte deze keer in het nadeel. Dat het maar snel weer anders mag worden.

 

Koen Olde Monnikhof