Sake Store

Sake Store, de leukste fashion store van Friesland

Sake Sakelijk was in Fryslân een begrip in de kledingbranche. Wie herinnert zich niet de advertenties van de sigaarrokende ‘keapman út de Wâlden’ met hoed. Lolke Baarsma (1943-2014) startte in 1977 zijn modewinkel in het oude pand waar voorheen Baarsma’s confectiefabriek was gevestigd. Vloerbedekking maar vooral Levi’s spijkerbroeken en Bacofa’s ‘draaipijp’ broeken vlogen als warme broodjes over de toonbank in de winkel aan de Foarstrjitte 37 in De Westereen. Door de komst van grote Outletstores zoals Batavia Stad kwam het aanbod van deze b-keuze broeken onder druk te staan en waren de Baarsma’s genoodzaakt om op een breder assortiment in te zetten. Ondertussen was zoon Thijs Baarsma zijn vader opgevolgd. Omdat Sake Sakelijk met name met goedkope spijkerbroeken werd geassocieerd moest aan de nieuwe formule ook een nieuwe naam worden gekoppeld: Sake Store!

De modewereld is een perfecte afspiegeling van de maatschappij. De veranderingen stapelen zich in rap tempo op. Iedere maand worden de inmiddels 15 Sake Stores winkels voorzien van nieuwe collecties. Daarnaast is er nog een Outlet Store aan de Hoogstraat in Dokkum gevestigd. Thijs Baarsma is in hart en nieren een in- en verkoper. Het liefst is hij in de winkel werkzaam, maar door de enorme groeispurt van het bedrijf vindt dit nog maar zelden plaats. Samen met zijn vrouw Jeanette doet hij de inkoop. Op fashionbeurzen komen zij in aanraking met de nieuwste trends op het gebied van kleding en schoenen.

De belangrijkste etalage van de Sake Stores winkels is niet meer achter glas te vinden maar op internet. Een webwinkel is onontbeerlijk maar ook moeilijk rendabel te maken. Door de vele retourpakketten wordt de lak vaak duurder dan de brief. Sociale media is onmisbaar om de klanten adequaat te informeren over nieuwe collecties. Uit een proef van een half jaar om niet te adverteren op het worldwide web bleek dat de omzet daalde. Nu is er gelukkig weer sprake van een dikke plus.

In de grote steden moeten klanten tevergeefs op zoek naar een Sake Store winkel. Bewust kiezen de Baarma’s voor middelgrote steden en dorpen in Fryslân. Hier kunnen de Sake Store winkels zich onderscheiden met hun assortiment, waarbij kwaliteit en nieuwe trends centraal staan. Ook parkeervoorzieningen op korte afstand was een belangrijke afwegingsfactor bij de keuze voor het vestigen van nieuwe filialen. Het moederbedrijf in De Westereen is daarvan het beste voorbeeld. Dit is de grootste van alle winkels en daarmee de parel aan een succesvolle ketting.

Naast ondernemer is Thijs Baarsma ook een voetballiefhebber. Eerst als speler van Zwaagwesteinde (za) en momenteel als hoofdsponsor van bijvoorbeeld het grootste eendaagse zaalvoetbalevent in Noord-Fryslân: de Dantumadiel Cup. Misschien heeft hij daarom in de vestiging in De Westereen een substantieel aantal vierkante meters ingericht voor sportkleding en – schoenen.

In Noordoost Fryslân vindt u in Dokkum, De Westereen, Kollum en Surhuisterveen vestigingen van Sake Store. Voor acties, nieuwsbrieven, collecties en natuurlijk online shoppen kunt u terecht op www.sakestore.nl. Hier staan ook de overige filialen vermeld. Contact met de webshop kan door een mail te sturen naar webshop@sakestore.nl of tussen 9.00 en 17.00 live te chatten met één van de medewerkers.