Kafee It Wapen fan Fryslân

Kafee It Wapen fan Fryslân uniek in zijn soort

Als 19-jarige bezocht Jurjen Boonstra met school bierbrouwerij Krombacher in Kreuztal. Daar ontstond de liefde voor speciale biersoorten. Trots als een pauw keerde hij met een emaille bord van één van de grootste bierbrouwerijen in Duitsland terug. Dit bord heeft een prominent plek gekregen in het Kafee It wapen fan Fryslân aan de Rengersweg 51 te Oentsjerk dat hij samen met zijn vrouw Maaike in maart 2009 eerst huurde van de familie Sieswerda. In 2013 kochten zij het pand van de familie.

De koop van het familiecafé kende voor Jurjen een lange aanloop. Zijn eerste bijbaantje was als puber in de legendarische Ringo Bar te Veenklooster. In eerste instantie mocht hij de koelkasten aanvullen, maar binnen een jaar stond de Kollumer af en toe ook al achter de tap. De horeca als bijbaan bleef nadat hij zijn vrouw Maaike aan de haak had geslagen. Jurjen als ober of ‘útsmiter’ en Maaike als munten- of frisdrankverkoopster en dan met name in feesttenten.

Ruim acht jaar geleden werd de droom van Jurjen Boonstra eindelijk waarheid. De Boonstra’s kregen hun eigen stek: Kafee It Wapen fan Fryslân in Oentsjerk. Bekend terrein voor de in Gytsjerk geboren Maaike.  Ze bouwden het nagenoeg lege kafee weer op en breiden het assortiment bieren uit: 25 soorten speciaalbier, voornamelijk uit België. Dit was de opmaat naar de bierproeverij.

Kafee It Wapen fan Fryslân kent momenteel 150 soorten speciaalbieren op de fles en 14 speciaalbieren op de tap. De bierproeverij is een doorslaand succes; niet alleen in het kafee maar ook op locatie in heel Noord-Nederland. De gasten kunnen kiezen uit een aantal arrangementen:

  • Bierproeverij op maat;
  • Bierproeverij & dining;
  • Kleintje bierproeverij;
  • Bierproeverij voor vrouwen.

Jurjen Boonstra kan als een autoriteit op het gebied van speciaalbier bestempeld worden. Zijn kennis vergaart hij op Europese beurzen. Inmiddels is hij ambassadeur van de biermerken Gulpener en Orval. Hij behoort wat Orval betreft tot een gelimiteerd gezelschap van 35 personen. Mystery Guests voeren bijna ieder jaar controle uit. Het is verplicht om het biertje in een Orval glas en op een Orval viltje te serveren. Daarnaast moet in het café dit bier op twee verschillende temperaturen aanwezig zijn (120 en kamertemperatuur) en mag een biertje van minimaal 1 jaar oud niet ontbreken.

Vele dorpscafés kunnen nauwelijks het hoofd boven water houden. Kafee It Wapen fan Fryslân is hierop een positieve uitzondering. De zaal is geschikt voor feesten, bruiloften, bijeenkomsten enz. tot 50 zittende personen.  Daarnaast is er een kleine bierproeflokaal.  Daar worden de bierproeverijen tot 15 personen gehouden. In het kafee kun je heerlijk eten en drinken. Tevens hebben zij er een cafetaria bij waar men snacks kan bestellen.

Jurjen en Maaike vinden dat hun kafee nog steeds de charme van het buurtcafé rond 1900 heeft, maar met bijzondere mogelijkheden van nu. Bezoek voor meer informatie de website www.kafee.nl.
Voor reserveringen of vragen kunt u bellen (058-2561747) of een email versturen naar info@kafee.nl.